Zajedničkim snagama Farmica i Grad Našice zbrinut će sve napuštene životinje

Našička Farmica od jedanaestog mjeseca registrirana je kao sklonište te je jučer sklopljen i ugovor s gradom Našice o zbrinjavanju pasa. Naime, registracijom omogućeno im je sklapati ugovore s gradovima i općinama, koji tada pokrivaju cijepljenje, kastraciju i samo zbrinjavanje u skloništima. Gradonačelnik Josip Miletić posjetio je Farmicu te u društvu zaposlenika i volontera obišao mnogobrojne zbrinute životinje.

–Koristim prigodu da zahvalim svim vrijednim članovima naše Farmice koji će u narednom periodu voditi računa o svim psima s područja Grada Našica. Vidim kako je puno truda i vremena uloženo u izgradnju ovog sustava i zahvaljujem im na svemu što čine za životinje – rekao je gradonačelnik Josip Miletić te čestitao Farmici na tome što su postali službeno sklonište i poželio im puno uspjeha u radu.

Predsjednica Udruge Farmica, Ivana Varkonji izjavila je kako su i do sada imali urednu suradnju s Gradom, no, potpisivanje ovog ugovora uvelike će im se pomoći u rješavanju financijskih poteškoća.

-Zbrinjavat će svi psi s područja Grada Našica, a preuzet ćemo i pse iz skloništa u Normancima s kojima Grad trenutno ima sklopljen ugovor. Kao sklonište moramo imati četiri zaposlena i sada će nam, između ostalog, Grad pomoći i u isplati plaća – izjavila je Ivana i nadodala kako trenutno Farmica ima dvije osobe zaposlene na stalno radno vrijeme, jednu osobu na pola radnog vremena, dvije osobe zaposlene na javnim radovima, osobe iz probacijskoj ureda te brojne volontere.

U skloništu se trenutno nalazi oko 60 pasa, brojne domaće životinje a nedavno su zbrinuli i pet životinja s područja pogođenim potresom, tri praščića i kravu Šaravu koja je donijela na svijet tele. Na Farmici rade obzirni, emotivni i odgovorni ljudi koji vole životinje, a među njima su i zaposlenici Matea i Nenad. Kako navode, njihov put od volonterstva do zaposlenja je krenuo s jednom objavom na Facebooku.

– Na Facebooku sam pročitala objavu kako se pozivaju volonteri na Farmicu radi pomoći oko životinja. Odazvala sam se pozivu i od tada više nije prošao dan da nisam došla na Farmicu. Prvotno sam dvije godine volontirala i sada sam dvije godine zaposlena – izjavila je Matea Kilibarda koja neovisno o radnom vremenu, svaki svoj trenutak provodi na Farmici.

Zaposlenik Nenad se također prvo odazvao kao volonter kako bi pokosio travu Farmice.

-Tražili su se volonteri za košnju trave i ja sam se odazvao. Kako sam bio bez posla, dolazio sam svaki dan i ostao. Tko jednom dođe na Farmicu uvijek se vrati jer ove naše životinje lako se svima „uvuku pod kožu” – izjavio je Nenad Knežević te nadodao kako je sretan s potpisivanjem ovog ugovora s Gradom jer će sada uz financijsku pomoć moći napraviti još veći ograđeni prostor za životinje.

Sadržaj preuzet sa TV Našice.