Kravo, svinjo, magarče… Hey, pa ne može to tako – složni su svi stanovnici Farmice

 Photo: Vlado Kos/Cropix
U ovoj kolumni doznajemo kako četveronožna ekipa iz utočišta reagira na jezične specizme

Rekla sam nekidan našima na Farmici da smo opet dobili svojih pet minuta u medijima… Pa ajde da čujem, o čemu bi s ljudima ljudikali? Apsolutno nevjerojatno je da su se svi u sekundi dogovorili koja ih tema žulja. Prvotno šok… A onda ih nekako i razumiješ. 

Voliš te male ušate, slinave, okate, bucmaste papkare, kopitare, letače…. I ponekad i nas zažiga kad u razgovoru (na poslu, u trgovini, u vožnji) netko nekoga oslovi sa “kravo!”.. Al nije to onako mazno i umiljato kako mi Šaravoj šapućemo.  Ne, ne, ovo ti dođe onako ugodno k’o mamino otvaranja (i zatvaranje!) vrata poslije informacija u školi, k’o šefovo oduševljenje kad javiš da si na bolovanju, k’o bakina faca kad joj kažeš da neeeemoš više jest. Tri groma iz očiju vreba. A nije Šarava nešto s čim bi zlo vezali. Naprotiv, toliko mirnoće u tom robusnom tijelu, toliko naivnosti, sreće… De razmislite malo idući put! 

 A onda znate ona “magareća klupa”. Čuj to! Ha, mislim, kolikozločestt može biti jedan Miško magarac da svi “takvi” idu po kazni u njegovu klupu. Pokažite mi magarca koji je čovjeku ružnu riječ rekao, iznevjerio ga, ostavio na cjedilu, opsovao najrođenije… Ne, stvarno, aj pokažite!

Svinjo jedna! Ima li itko neki ugodan kontekst u kojem se izgovara navedeno?  Uvijek, onako, pomalo gadljivo. Ovo šapćem dok pričam jer Ružu, našu gicu, bi to stvarno rastužilo. Nema onog kog ona nije dočekala sa smiješkom (osim kad spava popodne, navečer i malo ujutro). Bolju stelju vam nikad nitko neće pripremiti nego ona sama. Pola jabuke će vam ostaviti od svog gableca. Nema da se Ruža uneredi nasred dvorišta, ili, nedajbože, postelje…  Jok! Uvijek na isto mjesto, uvijek daleko…Što je tu uvredljivo?! Svinje su zakon!

Ima tih nekih žena što moraju sve znati, svagdje zaviriti, o svakome prozboriti… Kokoši! E nije vam to do koke, to vam je do karaktera! Nikad ni jednoj koki nije toliko dosadno u njenom dvoru, da ide kvocati u tuđi. To je osobina ljudi!

Ili, znate ono, “konju” ? A da upoznaju i jednog konja, postidili bi se s kim su ih usporedili, kladim se. 

Nije nam cilj da tražite druge riječi koje bi koristili. Naša je želja da se volite! Da si šapućete kao mi Šaravojj, da si gugućete kao mi s Milicom… Preuzmite 30 posto ponašanja životinja i živjet ćemo sretno do kraja života.

Komentiraj...

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)