Svaki petak je na Farmici tulum, žurka, party, igranka… I jao, to je stvarno krš i lom!

Petak farmerski.

Nepisano pravilo je da se svakog petka na Farmici održava tulum/party/žurka/igranka. Mi, ljudski podanici, zaduženi smo za nekoliko točaka. Oko prve se svi jednoglasno slože: hrane NEMA da nema i NEMA čega nema. Amen (čitaj unazad).

Druga točka je nešto problematičnija. Glazba. Znate da zemljopisno pokrivamo sve dijelove RH. E sad, galeb (pomalo sujetan) i magarac (ne zna što je sujeta, ali je iz galebovog kraja) od jutra lobiraju za “Galeba” od Olivera Dragojevića. Prasica Matilda okreće očima – čuj to, balade na tulumu!

– Nema smisla, – rokće iz nastambe, – daj nešto veselo…

Koza Žuži negoduje, misli da ćemo tako brzo završiti na lakim notama, probuditi komšiluk… Corona je, prebrojat će nas. Eto vraga skok na skok. Magarac, posve suptilno, započinje: “Akooo me ostaaaviš, kaaad poželiš kraaaj…” i svi nekako s njim zapjevaju dalje.

– Ajde, bar je počelo – pomislimo.

Lele, onda se sjetismo treće točke. Raspored sjedenja. Dajte mi one algebarske razlomke da ih riješim u sekundi, sve je lakše od ovoga.

Pet pataka. Ne znaš tko koga više prezire. Karlo prijeti Donaldu da će napraviti jastuk od njega! Nas zaboljelo kad smo to čuli. Znači, za svakim stolom jedna patka. Gice Timmy i Babe za jednim stolom, onda dva stola nitko, pa gica Ruža. Matilda će s kozama i kokama. Ne što joj se hoće, nego što druge opcije nema. Zbog dobrog zalogaja će pretrpjet ama baš sve. Ionako se sutra neće sjećati.

I krenusmo… Red mrkve, red salate, orasi i lješnjaci, kupus, kukuruz, zob, posije, jabuke, banane… Pa unazad.

Babe kuka da će mu se razvezati pupak od debljine, galebu voljka krcata, magarac i poni dva sata poslije večere čačkaju zubalo. Ruža bi još. Petkom su teške teme i lake note (ponavljamo) zabranjene. Papci na stol, kopita također i kreću vicevi. A tuuu sto se uvrijede. Ako krenemo sa: Idu dvije koke ulicom… Evo ti Kokoš Anel, digla kljun i odlazi sa žurke… Probamo s onim: mucavi konj, slomio nogu… Greška. Kardinalna. I inače durav, poni nas napušta.

Vječiti mirotvorac pijetao Kukurencija zaori da pređemo brže bolje na druge teme. Kome da pričamo, pomislimo. Koze hrču ispod stola ima sat vremena, jarac Hopy se nalaktio i karta s Gregorom. Njih dvojica nisu timski igrači. Matilda oblizuje Timmyjev tanjur, grlica Milica joj se voza na leđima i govori tko što treba spremiti prije odlaska na spavanje. Galeb nadglašava sve sad već nekim disco ritmom na što Ruža desnim papkom nervozno lupa po stolu i odluči otići u nastambu. Prava istina je da se prejela i želi izbjeći sve Miličine naredbe oko pospremanja stola. Zbog mira u kući, poželjeli smo joj laku noć.

I što ti preostane nego počistiti sve iza njih. Neke moramo prenijeti, najeli se fermentiranih šljiva, neke samo pokriti ispod stola jer te ritnu nogom ako se približiš. To umjesto zahvale. Milica s nama kupi papirnate tanjure. Ne da baciti, kaže, naložit ćemo u kući. Volimo što su štedni. Fino smo ih odgojili.

Iako zakleti neprijatelji preko dana, Matilda i Timmy se prate do njene nastambe… Onda ona njega do njegove. Nikako se ispričati.

– Ajmoooooo, spavanjeeee, gasimoooo lampe – vičemo.

– Gasi! Viče Miško

– Ček još zero! – galeb ne nalazi svoju kućicu.

– Gasi samo prednje, dok ne završimo partiju – kaže Hopy

– Ništa ili sve gasi! – Ruža iz slame

Svi naravno u isti glas. Džaba. Milica se zaletjela u prekidač i bi mrak! Taman na pola puta do kud nje Timmy dopratio Matildu. Hajde sad s njima do njene bukse, pa nazad s njim da se ne vraća sam do svoje. Jedno sedam kilometra nam u nogama. Zatvaramo hangar. Kraj!

– “Iiiii neeeebooo ćeeee plaaakaatiii, izgubiiit će sjaaaaj – nastavlja Miško iz tame.

Bježimo u auto jer za opet slušati svađu nemamo živaca. Jutro je pametnije. Suboto, požuri!

Sadrzaj preuzet sa Jutarnji list.

Komentiraj...

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)